Szennyvízkezelés

SZENNYVIZEK TISZTÍTÁSA BIOENZIM SEGÍTSÉGÉVEL

A szerves anyagok lebomlása a közegben található aktív és számunkra kívánatos hatást kifejtő mikroorganizmusok számának és fajtájának a függvénye. A mikroorganizmusok a legtöbb vegyületet le tudják bontani, ami legtöbbször gyorsabb és hatékonyabb bármilyen más kezelésnél. Azonban a kellemetlen szagok képződése, a szerves anyag tömörödése és számos más a rendszer hibás működéséről árulkodó jel az mikrobiális populációk egyensúlyának a felborulását mutatja. 

A többi élő szervezethez hasonlóan a szennyvízben élő és hatást kifejtő mikroorganizmusoknak is megvan a határozott igényük, ami leginkább az élelmet, a légzéshez szükséges gázt, a megfelelő közeget és a megfelelő “társaságot” jelenti.

Általában számos mikroorganizmus törzs együttélésére van szükség, hogy minden résztvevő elegendő élelemhez jusson. A hasznos mikrobiális aktivitás elérése leginkább a különféle törzsek közötti egyensúly fenntartása révén lehetséges. Ha az élelem-lánc megtörik, az szinte biztosan az egyensúly felborulását fogja eredményezni. Erre a legérzékletesebb példa, amikor a kénredukáló baktérium kerül az adott közegben uralkodóvá, ami nagy mennyiségű hidrogén-szulfid termelődését eredményezi. Az élelemlánc megtörése vagy az élelem hiánya miatt, vagy pedig a hirtelen túlzott mennyiség rendelkezésre állása révén történhet.

Gyakran előfordul még, hogy egy újonnan alkalmazott vegyület egy adott csoporthoz tartozó néhány, vagy valamennyi szervezetet elpusztítja. Ehhez szintén hasonló, ha a rendszerben lévő vízmennyiség változása, vagy valamely más tényező változása hasonló befolyást gyakorolhat a jelenlevő mikroorganizmusok csoportjaira.

A beoltás technikája és a mikrobiális közösség egyensúlyban tartása, amely jelen kezelés célja, lehetővé teszi a mikrobiális populációk folyamatos “feltöltését”. A mikroorganizmusok típusait a különböző oltóanyagokban úgy válogatják össze, hogy tartalmazzanak olyan szervezeteket – mint pl. az erjesztő-baktériumok, amelyek számos vegyületet termelnek -, amelyek élelemként szolgál a többi csoport számára. Kiegészítésképpen, az olyan csoportok jelenléte, mint a lactobacillusoké, gyengíti a negatív hatású mikroorganizmusok robbanásszerű terjedését.

A kezelés során olyan egymással harmonikus közösségben élő mikroorganizmusok alkalmazása történik, amelyek hatékonyan bontják a bonyolult szerkezetű szerves vegyületeket (pl. olajok, zsírok, alkoholok, papír, cukor, fehérje stb.) és kevésbé problémás a felhasználásuk. Mindemellett a bioenzimmel történő beoltás lehetővé teszi olyan törzsek hasznosulását, amelyek a felületi feszültség megváltoztatását, valamint a szerves anyagok még tökéletesebb lebontását a (napenergia segítségével) teszik lehetővé. Mindez az ülepedést és a bonyolultabb szerves anyagok lebontását segíti. A következetes beoltás biztosítja a mikrobiális populációk viszonylagosan állandó szinten tartását, és nagymértékben csökkenti a negatív behatások (pl. antibiotikus vagy hasonló hatású vegyületek hozzáadását a rendszerhez) utáni regenerációhoz szükséges időt, amelyre gyakran csak percekre van szükség.

Háztartási méretekben is meggyőző eredményeket tapasztalhatunk.

Bionenzimes kezelés előtt
A kezelés után

VÁROSI SZENNYVIZEK TISZTÍTÁSA A JELENLEG MEGÉPÍTETT CSATORNAHÁLÓZAT FELHASZNÁLÁSÁVAL

Szennyvíztisztítás a szerbiai Vlasotince városában - a fenti két videón, amelyek 2 hét eltéréssel készültek, és az alábbi képeken jól lekövethető a letisztulás mértéke.

A kezelés előtti állapot
Egy nappal a kezelés után
8 nappal a kezelés után

Korunk fő problémája a városi szennyvizek tisztítatlanul, szűretlenül történő kijuttatása az ivóvízforrásunkat, életünket jelentő élővizekbe.

Egy város vagy település életét, egészséges tiszta ivóvíz ellátását a vízfolyás irányát tekintve a magasabban lévő település tisztítatlan szennyvize veszélyezteteti. A folyókba, patakokba, vízcsatornákba tisztítatlanul, szűretlenül történő szennyvíz kijuttatása veszélyezteti a mélyebben élő lakosság egészséges ivóvízhez való jutását.

A probléma súlyát csak abban az esetben lennének képesek az emberek érteni, felfogni, amennyiben az ókori görög birodalom törvényeit kötelező érvényűvé tennék azaz “a városok a szennyvizüket a folyó városba érkezés előtti felső szakaszába ereszthetnék!”

A fekália és szerves anyagok lebomlása, kezeletlenül és szűretlenül, kontrollálatlanul sok esetben mérgező és fertőző folyamatokhoz vezet.

A jelenlegi gyakorlat, a szűkös anyagi források, az égető probléma azonnali megoldást igényel, kötelező cselekvést kíván. A probléma súlyossága, az egészséges iható ivóvíz biztosítása azonnali megoldást követel.

A városi csatornahálózat felhasználása tisztítómű formájában korszakalkotó megoldás. A felkínált megoldás a meglévő csatornahálózatot használja fel a szennyvizek tisztulására.  Ez a technológia alkalmazható akár 1 épület, de akár többmilliós városok szintjén is. Alig igényel átalakítási költségeket. A bevezetése szinte nem ütközik technikai akadályokba, nem igényli több millió eurós tisztítóművek építését. Minden esetben befejeződő környezetet kímélő és védő megoldáshoz vezet. Megoldja a városi csatornahálózat bűz problémáit, fertőzési gócok kialakulását, javítja a város élhetőségét, komfortját. Alig igényel energiát, mégis megvalósítja a szennyvízkezelés szükséges aerob és anaerob funkcióit, a kiömlési pontokon már megindul a lebomlás. Amennyiben egy város a folyó mindkét partján elterül akkor is megvalósul mindkét oldalon a szennyvíz tisztulása.  Ha a szerves fekália nem tud 100%-osan lebomlani mire a folyóba ömlene a szennyvíz, a biológiai lebomlás akkor is befejeződik az élővizekben. Mivel a szerves és szervetlen alkotó elemek már a csatornában megkapják a kezelést, ezért ott elkezdődik a tisztulás. 

A kezelési megoldás a legtöbb vegyületet le tudja bontani, ami legtöbbször gyorsabb és hatékonyabb bármilyen más kezelésnél. A kellemetlen szagok képződése leáll, a szerves anyag tömörödése elkerülhető.

A tervezett városi csőhálózat kezelés során olyan egymással harmonikus közösségben élő mikroorganizmusok alkalmazását tervezzük, amelyek hatékonyan bontják a bonyolult szerkezetű szerves vegyületeket (pl. olajok, zsírok, alkoholok, papír, cukor, fehérje -ételmaradék- stb.) és kevésbé problémás a felhasználásuk.

Mindez az ülepedést és a bonyolultabb szerves anyagok lebontását segíti. A következetes beoltás biztosítja a mikrobiális populációk viszonylagosan állandó szinten tartását, és nagymértékben csökkenti a negatív behatások (pl. antibiotikus vagy hasonló hatású vegyületek hozzáadását a rendszerhez) utáni regenerációhoz szükséges időt, amelyre gyakran csak percekre van szükség.

Várható eredmények:

 • A BOI érték 20-30%-os mértékű csökkenése, mivel a bioenzimes készítmény javarészt a szerves komponensekkel lép kapcsolatba.
 • A KOI és BOI arány 3:1 marad, amennyiben mellőzik a vegyszer használatát.
 • A folyamat beindulása után a levegőztetés 20%-al csökkenthető – az ehhez szükséges idő a körülmények függvénye.
 • A tavak, folyók eliszapolódása megakadályozható, valamint hosszú távon – 1-2 év – a rendszerből történő iszapkihordás 33-50%-al csökkenthető.
 • A kiegyensúlyozott rendszer optikai tisztasága 20-30%-al javulhat 30-90 napon belül.
 • A kezelt csatornákban 1-2 napon belül megköti a szagokat, megszűnik a bűzképződés. Amint a bioenzim bekerül az egész rendszerbe, és kellőképpen felszaporodik (kb. 90 napot vesz ez a folyamat igénybe) a felszíni kezelésekre nem lesz szükség a továbbiakban.
 • Ez egy olyan technológia és berendezés, ami lebomlóvá teszi az olajokkal/zsírokkal szennyezett városi szennyvizeket is. Külön odafigyeléssel esetleges kiegészítéssel a tejipar, élelmiszeripar zsírral, fehérjékkel szennyezett vizét is képesek vagyunk előkezelni.
 • Gazdaságos technológia.
 • Megspórolható nagy energia- és pénzigényű tisztító telepek.
 • Elfogadható beruházási érték.
 • Ultra alacsony üzemeltetési költség.
 • Kézben tartható technológia.
 • Távfelügyelet és teljes kontrolltechnológia építhető ki.
 • Már jelenleg is rendkívül értékes az a lehetőség, hogy édesvizet tudunk megtakarítani, és egyes ipari területeken a felhasznált víz 97-98%-át újra lehet hasznosítani.
 • Megvédhető az iható édesvíz készlet, ami csökken.

Az iparban működő vállalatok többsége a technológiához, az alapanyagokhoz, a tisztítási folyamatokhoz ivóvizet használ. Ez az óriási mennyiségű víz lecserélhető szürke vízre.

Részletes tanulmányokért jelentkezzen munkatársainknál!
A kezelési, kijuttatási tematikát személyre szabjuk Önnek.
Forduljon bátran kutatóink felé!

Scroll to Top